Veckoslutsläsning: Distansarbetet kan tära på den mentala hälsan – och fyra andra läsvärda artiklar | Inrikes


Här kommer fem läsvärda artiklar från veckan som gått.

Distansarbetet kan tära på den mentala hälsan: “Plötsligt kom väggen emot”

Varje dag i 30 år har Anders Östergård gått till kontoret, fram till i mars då han som så många andra började jobba hemifrån. Det blev en stor omställning att inte längre hela tiden ha kollegerna runt sig.

Han berättar hur han har druckit kaffe med kollegerna och talat om annat än det som har med jobbet att göra.

– Plötsligt sitter jag i min källare, vid ett skrivbord med en dator och har bara teams- och skypemöten. Så, i ett skede, efter två månader, kom väggen emot.

Anders Östergård, direktör för Södra Österbottens NTM-central.
I ett skede, efter två månader, kom väggen emot, säger Anders Östergård.
Anders Östergård, direktör för Södra Österbottens NTM-central.
Bild: Yle/Antti Kuusiniemi
NTM-centralen i Södra Öterbotten,anders östergård

Kortison räddar livet på allvarligt sjuka coronapatienter – rekommenderas nu av WHO

Kortisonläkemedel väntas minska antalet dödsfall till följd av covid-19. De är de enda mediciner som hittills med säkerhet har visat sig ha en sådan här positiv effekt.

Världshälsoorganisationen WHO har tittat på sju välgjorda studier över hela världen, bland annat en stor studie vid namn Recovery som Oxford-universitetet i Storbritannien publicerade i juni.

Den kom fram till att det kortisonliknande läkemedlet dexametason gör att fler allvarligt sjuka coronapatienter överlever.

Coronavård i Ryssland. En man ligger på intensivvårdsavdelningen. En sköterska står invid hans säng.
En man med covid-19 får vård på ett sjukhus i Moskva i Ryssland.
Coronavård i Ryssland. En man ligger på intensivvårdsavdelningen. En sköterska står invid hans säng.
Bild: All Over Press
coronavirus,intensivvård

Hur mycket batteri slukar Coronablinkern? Får du meddelande om grannen insjuknar? Kan din information läcka till utomstående? 42 frågor och svar om coronaspårningsappen

Coronaspårningsappen Coronablinkern har nu laddats ner över en miljon gånger. Men hur fungerar den egentligen, och hur är det riktigt med datasäkerheten?

Här är svar på de vanligaste frågorna som Yle Uutiset samlat in.

En hand håller upp en telefon med appen Coronablinkern, på en metroperrong.
Coronablinkern lanserades i måndags.
En hand håller upp en telefon med appen Coronablinkern, på en metroperrong.
Bild: Silja Viitala / Yle
augusti,2020,Helsingfors,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Finland 2020,COVID-19,mobilapplikationer,tillämpningsprogram,smittspårning,exposure,Tracking software,exposition,Östra centrum,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,coronavirus disease,Institutet för hälsa och välfärd,Coronablinkern

Hangötidningen har överlevt rysk censur, krig och evakuering – minskade annonsintäkter och få prenumeranter ledde till slutet för den gamla lokaltidningen

Det var i början av april 1890 som tidningen Hangö kom ut med sitt första nummer. Tidningens grundare var Anders Kaustell, som några år tidigare hade grundat ett tryckeri i Hangö.

– Han kom från Helsingfors där han hade erfarenheter av tryckeribranschen. Tillsammans med sin bror drev han en bokhandel i ändan av Boulevarden, nära det som vi i dag kallar Lejonparken, berättar Tomy Karlsson.

Hangötidningen är en tidning med lång historia, flera namn- och ägarbyten, men framför allt en tidning med ultralokal nyhetsbevakning läggs ner efter 130 år. Hangötidningens sista nummer har utkommit.

Två män sitter i en trädgårdsgunga och tittar i en papperstidning, Hangötidningen. Sommar, utomhus.
Per Sarén (till vänster) och Tomy Karlsson bläddrar i det nästsista numret av den tvåspråkiga lokaltidningen Hangötidningen-Hangon lehti
Två män sitter i en trädgårdsgunga och tittar i en papperstidning, Hangötidningen. Sommar, utomhus.
Bild: Yle / Tiina Grönroos
Hangötidningen-Hangonlehti,Hangö,Västnyland,tidningar,dagstidning,hangötidningen

Ny strategi har gett spelare och tränare mer arbetsro – nu går Jaro som tåget i division 1

Devisen “Vi ska tillbaka” tyngde Jarospelarna i många år och resultaten uteblev. Klubben har nu omvärderat sin strategi och siktar på fotbollsligaspel inom fem år. Strategin är realistisk, säger tränaren Niklas Käcko till Yle Sporten.

– Vi har bevisat att man kan satsa på lokala spelare och det är redan en vinst som man inte kan ta ifrån oss oavsett hur det går under den andra halvan av serien. Det kommer jag att ta med mig, säger lagkaptenen Emil Öhberg.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply