Vem ska ta över efter Katri Kulmuni? Här är de mest sannolika kandidaterna | Inrikes


Finansminister Katri Kulmuni avgick plötsligt under fredagen, och Centern ska utse hennes efterträdare redan på söndag.

Yle Uutiset listar de mest sannolika kandidaterna för posten. Det är trots det möjligt att Centern väljer att möblera om bland sina ministerposter.

Regeringen förhandlar som bäst om EU:s återhämtningsfond och i augusti ska budgetförhandlingarna för nästa år inledas. Coronakrisen har gått hårt åt den finska ekonomin och Finland har varit tvunget att skuldsätta sig för omkring 19 miljarder euro, och det är möjligt att skulden inte räcker till för att få Finland på fötter igen.

Det är därför viktigt att snabbt ta sig an ministeruppgiften, alltså måste kandidaterna ha erfarenheter som passar posten. Att säkerställa informationsgången mellan regeringen och partistyrelsen är också viktigt, eftersom partiledaren nu får följa med regeringens beslut från sidan.

Näringsminister Mika Lintilä

Finansminister Mika Lintilä i riksdagshuset.
Mika Lintilä
Finansminister Mika Lintilä i riksdagshuset.
Bild: Matti Myller / Yle
Mika Lintilä,finansministrar,Finlands finansminister,finansministeriet

Mika Lintilä har redan ett halvårs erfarenhet av finansministerposten. I regeringen Rinne hade Lintilä finansministerportföljen fram till att Kulmuni tog över den efter att Antti Rinne avgick. Lintilä blev sedan näringsminister.

Till Lintiläs fördel är hans långa ministererfarenhet från finanssidan. Lintilä var näringsminister i också Juha Sipiläs regering.

Försvarsminister Antti Kaikkonen

Kuvassa on Antti Kaikkonen, joka kuvattiin Säätytalolla Helsingissä 3. kesäkuuta 2020.
Antti Kaikkonen
Kuvassa on Antti Kaikkonen, joka kuvattiin Säätytalolla Helsingissä 3. kesäkuuta 2020.
Bild: Silja Viitala / Yle
Helsingfors,juni,2020,Ständerhuset,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,undantagstillstånd,coronavirusutbrottet i Finland 2020,pandemier,smittsamma sjukdomar,beredskapslag,epidemier,koronaviruspandemi,Centern i Finland,Antti Kaikkonen

Den 46-årige Antti Kaikkonen förlorade mot Kulmuni i Centerns ordförandeval i september i fjol. Nu skulle han ha chans att visa för centerväljarna att de fattade fel beslut, och ta över som finansminister.

Kaikkonen som har lett Centerns riksdagsgrupp länge verkar ändå trivas bra på sin post som försvarsminister. Och frågan är också ifall Kulmuni vill överge makten till sin förra konkurrent?

Riksdagsgruppens ordförande Antti Kurvinen

Antti Kurvinen eduskunnassa 5.3.2020
Antti Kurvinen
Antti Kurvinen eduskunnassa 5.3.2020
Bild: Pekka Tynell / Yle
Antti Kurvinen,Centern i Finland,riksdagsledamöter

Antti Kurvinen, 33, är i samma ålder som Kulmuni. Han valdes till riksdagsgruppens ledning efter att Rinnes regering var utformad.

Kurvinen har varit Kulmunis bundsförvant, så han skulle vara ett tryggt val eftersom Kulmuni ändå vill fortsätta leda partiet.

Riksdagsledamot Annika Saarikko

Centerpolitikern Annika Saarikko fotograferad den 15 mars i Helsingfors.
Annika Saarikko
Centerpolitikern Annika Saarikko fotograferad den 15 mars i Helsingfors.
Bild: Kimmo Brandt/Compic-Photos Oy/All Over Press
Annika Saarikko,Centern i Finland,politiker

Annika Saarikko är populär bland centeranhängarna. Hon tackade ändå nej till att ställa upp i det senaste ordförandevalet, då på grund av familjeskäl.

Saarikko är familjeledig till augusti, varefter hon ska ta över som forsknings- och kulturminister. Den 36-åriga Saarikko har ministererfarenhet också från Sipiläs regering, där hon var familje- och omsorgsminister.

Saarikko är säkerligen en tänkbar kandidat då Centern väljer ny ordförande i september.

Det kan alltså hända att hon inte nu är intresserad av finansministerposten. Att eventuellt ställa upp i ordförandevalet är en sak för sig.

Talman Matti Vanhanen

Matti Vanhanen sitter på talmannens plats under riksdagens plenum.
Matti Vanhanen
Matti Vanhanen sitter på talmannens plats under riksdagens plenum.
Bild: Riksdagen/Kimmo Brandt/Compic-Photos Oy
riksdagens talmän,riksdagen,Matti Vanhanen,Vanhanen

Centerns långvarige statsminister Matti Vanhanen kanske kunde komma till Centerns undsättning. Den 64-årige Vanhanens långa erfarenhet kunde få det att sluta storma kring Centern.

Före detta statsminister Juha Sipilä

Juha Sipilä hallitusinfossa
Juha Sipilä
Juha Sipilä hallitusinfossa
Bild: Pekka Tynell / Yle
regeringsprogram,regeringsförhandlingar,Juha Sipilä

Kunde före detta statsminister Juha Sipilä tänkas göra tillfällig comeback som minister? Vad skulle det i så fall väcka för reaktioner i regeringskoalitionen?

Vänstern, De gröna och SDP skulle antagligen inte vara särskilt nöjda, med anledning av regeringen Sipiläs nedskärningspolitik.

Däremot har Sipilä kompetens. Den 59-årige Sipilä lyckades i egenskap av finansminister driva igenom Centerns krav på att balansera ekonomin.

Andra namn som nämnts i spekulationerna kring Centerns ministerposter är Anu Vehviläinen som var kommunminister i Sipiläs regering, riksdagsgruppens viceordförande Eeva Kalli och riksdagsledamot Markus Lohi.

De skulle knappast ta över som finansministrar, men kanske någon annan av ministerposterna kunde intressera?

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Rahakirstun vartijan paikka auki: keskustan ministeripeli käynnistyi heti – tässä ilmeisimmät ehdokkaat skriven av Terhi Toivonen. Artikeln är översatt av Josefin Flemmich.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply