Vi förklarar valresultatet – därför vann Biden till slut | Utrikes


Storstadsbefolkning, kvinnor och svarta röstade på Biden medan Trumps coronapolitik kan ha kostat honom segern. Trump lyckades inte ta seger i en enda av de stater som Hillary Clinton vann 2016. Däremot förlorade han i de vågmästarstater som han vann 2016.

När Joe Biden tog hem vågmästarstaten Pennsylvania vann han i praktiken också presidentvalet. Han vann också tillbaka de andra delstaterna i det så kallade rostbältet, alltså Michigan och Wisconsin – som traditionellt sett varit demokratiska men som Donald Trump tog hem i valet 2016.

I det amerikanska presidentvalet väljs tekniskt sett inte presidenten direkt av folket, utan folkets röster bestämmer fördelningen av elektorskollegiets 538 röster. 270 elektorsröster krävs för att utropa en segrare.

I USA finns inte en officiell valmyndighet utan det är de stora mediehusen, bland andra Associated Press, CNN, NBC och Fox News, som håller koll på statistiken och utropar vinnaren. Därför ser grafiken olika ut i olika mediehus, eftersom principerna varje mediehus har för att utropa vinnaren i varje delstat helt enkelt är olika i olika mediehus. Yles data väntar in resultat från minst tre mediehus förre man deklarerar att en kandidat har vunnit.

Alla delstater har olika lagar för hur röster ska räknas. På många håll räknas poströsterna manuellt efter att vallokalerna har stängt och man får posta poströster ännu på valdagen vilket gör att det kan ta många dagar innan alla röster kommer fram. Det här gör att rösträkningen kan att pågå länge efter att medierna har utropat vinnaren. Är resultatet jämnt kontrollräknas dessutom alla röster.

I år tar det ännu längre än tidigare eftersom rekordmånga amerikaner poströstat.

Historiskt många röstade på Trump – och Biden

President Trump må ha förlorat presidentvalet, men det gjorde inte trumpismen. Trump ser ut att få det näst högsta antalet enskilda röster någonsin: över 70 miljoner.

Tidigare är det bara president Obama som fått över 69 miljoner röster. Den enda som ser ut att få mer röster än Trump – och Obama 2008 – är Joe Biden, som med över 74 miljoner röster är den kandidat som fått mest röster någonsin i ett presidentval i USA.

Över 66,7 procent av amerikanerna röstade i årets rekordval. Det är det högsta valdeltagandet på 120 år.

Procentandelen av alla röster: 2016 Clinton 48,2 procent, Trump 46,1 procent. 2020 Biden 50,5 procent, Trump 47,7 procent

Procentandelen av alla röster: 2016 Clinton 48,2 procent, Trump 46,1 procent. 2020 Biden 50,5 procent, Trump 47,7 procent

I presidentvalet 2016 fick Hillary Clinton flest röster men förlorade ändå valet. Orsaken är att Donald Trump vann nästan alla vågmästarstater.

Historiskt sett var det den femte gången som den presidentkandidat som lockat flest röster ändå förlorade valet. Det här är möjligt eftersom den kandidat som får flest röster i en delstat kammar hem alla elektorsröster.

Elektorsröster 2016: Clinton 232, Trump 306

Elektorsröster 2016: Clinton 232, Trump 306

Elektorsröster 2020: Biden 279, Trump 214

Valet är ännu inte avgjort i delstaterna Georgia, Arizona, North Carolina och Alaska. De ljusa färgerna visar hur elektorerna förväntas fördelas.
Elektorsröster 2020: Biden 279, Trump 214

Delstaterna som avgjorde valet

En vågmästarstat är en delstat där valresultatet ofta växlar mellan det demokratiska och det republikanska partiet.

I valet 2016 vann Donald Trump Florida, North Carolina, Wisconsin, Michigan, Arizona och Pennsylvania.

Också nu var det i vågmästarstaterna som rösträkningen blev en rysare på grund av det ytterst jämna valresultatet. I Pennsylvania, Arizona, Nevada och Georgia tog rösträknandet lång tid. Även om Biden redan utlysts till vinnare räknas fortfarande de sista rösterna.

Pennsylvania (20 elektorer)

Pennsylvania (20 elektorer)

I år var det Biden som knep segern i Pennsylvania. Trump vann en viktig seger i delstaten 2016, men Biden gynnas av att han växte upp i Scranton, Pennsylvania. Pennsylvania anses representera ett USA i miniatyr med ett par stora städer, Philadelphia och Pittsburgh som röstar blått, alltså på demokraterna, men också en stor landsbygdsbefolkning och mindre städer som röstar rött. Biden leder över Trump med en halv procentenhet, då 97 procent av rösterna är räknade.

Michigan (16 elektorer)

Michigan (16 elektorer)

Michigan hade inte röstat på en republikan sedan 1988 förrän Trump knep en mycket knapp seger 2016. Trumps löften om en ny industriell revolution i rostbältet har inte infriats och folket återgick till demokraternas läger igen. Här slog Biden Trump med 3,4 procentenheter.

Wisconsin (10 elektorer)

Wisconsin (10 elektorer)

Wisconsin har drabbats hårt av pandemin och närmare sju procent av befolkningen har insjuknat i covid-19. Trumps hantering av coronaviruset anses vara en orsak att delstaten återigen blev blå. Biden vann delstaten med 49,4 procent mot Trumps 48,8.

Nebraska (5 elektorer)

Nebraska (5 elektorer)

Nebraska är traditionellt sett röd, och har fem elektorsröster. Tillsammans med Maine går inte Nebraska efter vinnaren tar allt-principen som de andra delstaterna, utan deras röster kan fördelas mellan flera kandidater. Den som får flest enskilda röster får två elektorsröster, och resten av rösterna fördelas till vinnaren i stadens tre distrikt. I år fick Biden en elektorsröst i Nebraska i distrikt två, precis som Obama år 2008. I valet 2016 vann Trump samtliga elektorsröster.

I de här delstaterna var resultatet som jämnast

Delstat Resultat Marginal, %-enh.
Georgia (16) +0,2
Arizona (11) +0,6
Pennsylvania (20) +0,6
Wisconsin (10) +0,6
North Carolina (15) +1,4

I delstaterna Georgia och Arizona har ingen vinnare ännu utlysts entydigt och rösträkningen pågår fortfarande.

Det var länge sedan Georgia sågs som en vågmästarstat. Delstaten har inte röstat på en demokrat sedan sydstatssonen Bill Clinton 1992. Många färgade väljare i storstaden Atlantas förorter tycks ha övergett Trump, men han har stöd bland vita väljare på landsbygden. Läget i Georgia är fortfarande jämnt, Biden leder med 0,2 procentenheter då delstaten räknat klart 99 procent av rösterna. Eftersom det skiljer under en halv procentenhet mellan kandidaterna kommer delstaten räkna om rösterna.

Arizona har länge ansetts vara en republikansk bastion som bara en gång röstat demokratiskt sedan 1948. Bidens framgång i år anses bero främst på förändringar i demografin. Mångfalden ökar stadigt och allt yngre amerikaner flyttar till Arizona. Med 97 procent av rösterna räknade leder Biden över Trump med 1,4 procentenheter. Vallokalsenkäter visar att få unga svarta ha röstat på Trump.

Här var segern mest klar

Delstat Resultat Marginal, %-enh.
D.C. (3) +87,4
Wyoming (3) +43,3
West Virginia (5) +38,2
North Dakota (3) +33,3
Vermont (3) +33,2

De delstater där valutgången är rätt given på förhand har också en tendens att bli bortglömda under valkampanjen. Det gäller såväl kampanjmöten som tv-reklam och debatter.

Det gäller till exempel District of Columbia, där huvudstaden Washington D.C är belägen. DC har alltid röstat blått. Trump behöll delstater som Wyoming, West Virginia och North Dakota – samtliga med en marginal på 33–43 procentenheter. West Virginia har röstat rött sedan år 2000, innan det varierande resultatet. North Dakota har röstat rött i alla presidentval sedan 1972, och Wyoming likaså.

Till exempel New York Times vallokalsenkät visar att Biden hade ett större stöd bland kvinnor medan fler män röstade på Trump. Bland den svarta befolkningen uppgav 87 procent att de stödde Biden medan 57 procent av de vita stödde Trump. Biden hade också ett starkare stöd bland personer som hör till andra religioner än kristendomen och sexuella minoriteter. Personer som upplevde att deras ekonomiska situation var bättre idag än för fyra år sedan var mer benägna att rösta på Trump.

Här slog mätningarna mest fel

I nästan alla delstater gick det bättre för Trump än vad opinionsmätningarna förutsåg. Men endast i Florida och North Carolina innebar det att majoriteten svängde till hans fördel.

I tabellen ser du vinstmarginalen i procentenheter som mätningarna förutspådde jämfört med resultatet. Högst upp är de delstater där Trump gick fram mest.

Källor: AP, CNN, 270towin, BallotpediaSource link

Be the first to comment

Leave a Reply