Vi har piggat upp oss med godis och läsk i coronatider – och det märks inom tandvården i Östnyland | Östnyland


Har du undvikit deppighet i vardagen med ett paket choklad? Struntat i tandborstningen då du jobbat hemifrån? Nu börjar köerna inom den kommunala tandvården betas av, men för en del patienter kan det bli flera besök.

– Vi har ungefär tre månaders kö just nu, om problemet inte är brådskande. Köer uppstod både under våren och sommaren, och vi har inte fått extra resurser. Dessutom får Sibbo hela tiden nya invånare som behöver tandvård, säger Perttu Halonen, ansvarig tandläkare i Sibbo.

Den kommunala tandvården i Sibbo har gett icke-brådskande tider till skolbarn från och med september. Vuxna som inte har akuta problem kan nu själva vara i kontakt och beställa en tid.

Då tiderna delas ut prioriteras barn, men också vuxna som ska på operation eller som har allmänna sjukdomar.

“Tänderna borde borstas morgon och kväll”

Perttu Halonen i Sibbo är lite orolig för tandhälsan i kommunen, eftersom många enligt honom äter ganska ohälsosamt och dricker läsk och saft.

Karius och Baktus kan under coronavåren ha haft extra mycket glädje av att bygga hålor i våra tänder.

– I coronatider har folk försökt hitta något att njuta av, och det har lätt hänt att man köpt godis eller läsk. För att undvika problem skulle det hjälpa att borsta tänderna två gånger per dygn och använda tandtråd, säger Halonen.

Tandläkare och tandskötare bär munskydd och visir då de jobbar med en patient.
Vuxna som ska på operation och behöver ha munnen i skick innan ingreppet prioriteras då vårdköerna betas av i Sibbo (illustrerande arkivbild).
Tandläkare och tandskötare bär munskydd och visir då de jobbar med en patient.
Bild: Kalle Niskala / Yle
tandläkare,Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite,coronavirusutbrottet i Finland 2020,coronavirus,tandvård

Redan nu har man inom tandvården i Sibbo märkt att det blir långa behandlingstider för vissa kunder.

En del hjälp med köerna har kommunen fått från den privata sidan, men det skulle behövas mer pengar för att ha råd med köptjänster.

– Vi försöker jobba bort köerna, men det tar tid. Det är också oklart om vårt budgetförslag för nästa år håller då kommunen ska spara. Riksdagen borde höja på FPA-ersättningarna så folk skulle ha bättre möjligheter att gå till den privata sidan.

Nya tjänster inom tandvården i Borgå

I Borgå börjar man erbjuda kommunal tandvård som inte är brådskande från och med den 28 september.

Under de senaste två veckorna har man kunnat ringa och beställa en tid, men om man inte har bråttom kan man få vänta 1-2 månader på att gå till tandläkaren.

– Vi har ungefär 1 600 personer i kö som hade behövt tider under våren. Men situationen ska förbättras med köptjänster i höst. Vi ska få två nya tandläkare och tandskötare samt en tandhygienist, säger Sari Holmberg, övertandläkare i Borgå.

Om man ringer och bokar en tid ska man helst undvika att ringa på måndag och tisdag, om läget inte är akut. Då får tandvården nämligen ta emot flest samtal till tidsbokningen.

– Situationen ska bli bättre i höst då vi tar i bruk ett helt nytt system i Borgå. Snart blir det möjligt att boka tider också på nätet, säger Holmberg.

“Vi får se om resurserna räcker till”

För tillfället prioriterar Borgå att sköta patienter vars vård blev på hälft i våras. Skolelever får sina första granskningar vid skolornas egna pop up-mottagningar.

Borgå stads smidiga munklinik fortsätter också från och med nästa vecka. Vid kliniken är vårdtidens längd inte bestämd på förhand, utan bestäms enligt patientens vårdbehov.

Laserborr.
Skolelever i Borgå granskas vid skolornas egna mottagningar innan de vid behov får fortsatt tandvård på annat håll.
Laserborr.
Bild: Anne Mattsson
tandläkare

Sedan flera år tillbaka har Borgå också avtal med en aktör på privata sidan, som i egna lokaler sköter en del av stadens kunder.

– Jag är ganska nöjd med de resurser vi får och hoppas vi klarar av läget. Vi börjar så här och ser om det räcker till, säger Sari Holmberg.

Också hon tror att det kan finnas Borgåbor som har mer problem med tänderna i höst och hade behövt tandvård tidigare.

Brist på tandskötare i Lovisa

Positivt för tandvårdens del är att man nu igen kan använda sina maskiner som förr.

I våras fick tandläkarna inte producera aerosoler (luftburna partiklar) till följd av coronaläget, men nu kan man jobba så gott som normalt.

– Det tar förstås mycket tid att skydda sig rätt, klä på all utrustning och putsa allting noga, konstaterar Perttu Halonen i Sibbo.

I Lovisa har man sedan augusti kunnat få en icke-brådskande tid till tandvården.

– Väntetiden just nu ligger kring en månad, men fler och fler har börjat reservera tider så kön förlängs, säger ledande tandläkare Laura Saarioinen.

De som fick sin tid inhiberad i våras uppmanas nu att ringa och beställa en ny. Situationen för Lovisas del är ändå utmanande.

– Vi har brist på skötare till följd av sjukfrånvaro, så tandläkarna har ibland fått jobba ensamma. Nu kommer dessutom permitteringarna av personalen på två veckor i slutet av året.

Laura Saarioinen hoppas att coronaläget inte förvärras, så att man hinner beta av köerna.

“Just nu har vi rusning”

Också på den privata sidan har man märkt av coronasituationen.

– Just nu har vi faktiskt ganska stor rusning, eftersom vi höll stängt i en och en halv månad i våras, säger Simo Kainulainen som jobbar som privat tandläkare i Borgå.

Tidigare kunder återvände då stationen slog upp dörrarna igen, och under den senaste månaden har många varit i kontakt.

– Jag har känslan av att folk vill ha tandvård innan coronaläget blir värre igen. Det orsakar ett extra tryck hos oss, speciellt eftersom man bara tagit emot akuta patienter på den kommunala sidan en längre tid, säger Kainulainen.

Patient hos tandläkaren.
Den privata sidan har fått ta emot kunder som tröttnat på att vänta på en tid till den kommunala tandvården (illustrerande arkivbild).
Patient hos tandläkaren.
Bild: YLE/Mika Kanerva
webbdoktorn

Tandläkare Simo Kainulainen är ändå oroad för att det blir fler annulleringar under den närmaste tiden.

– De första avbokningarna kom faktiskt i dag. Jag tror att situationen kan försämras nu när det varit mycket tal i nyheterna om att coronaläget går mot det sämre.

Simo Kainulainen hoppas ändå att det inte blir lika illa som i våras. Då svarade man på hans arbetsplats konstant i telefonen under en dag och tog emot avbokning efter avbokning.

“Det är tryggt att gå till tandläkaren”

Sari Puustinen är vd för ett bolag som har privata tandläkarstationer i Borgå och Lovisa. Stationerna har i nuläget öppet som normalt, men var stängda i över sex veckor i våras i samband med att skolorna var stängda.

– Vi har ingen kö just nu och kunder som vi inte hann behandla klart i våras har återvänt. Men man märker också att en del är försiktiga och inte vågar komma till mottagningen.

Puustinen understryker att det är fullständigt tryggt att gå till tandläkaren trots coronaläget.

– Jag har inte hört om ett enda fall i landet där en patient skulle ha smittats av coronaviruset hos tandläkaren. Jag har inte heller hört att en enda tandläkare skulle ha smittats av en patient.

Vid både kommunala och privata mottagningar är man väldigt noga med hygienen just nu. Allting putsas noga och de anställda använder skyddsutrustning av olika slag, som masker och visir.

Jag har känslan av att folk vill ha tandvård innan coronaläget blir värre igen― Simo Kainulainen, privat tandläkare i Borgå

Tandläkare Sari Puustinen konstaterar att kostnaderna för all utrustning har ökat rejält.

– Jag tycker att företag utnyttjar situationen i prissättningen, vilket inte är så trevligt. Det handlar ju ändå om skyddsutrustning vi måste ha.

Hon säger att det viktiga nu skulle vara att folk vågar gå till tandläkaren och inte stannar hemma och väntar av rädsla för smitta.

– Ju tidigare man kommer desto billigare blir det. Mindre problem är betydligt lättare att åtgärda än större.

Om coronaläget fortsätter eller förvärras ytterligare tror Sari Puustinen att tandhälsan kan raseras för många finländare.

– Om folk blir arbetslösa eller deprimerade är inte tandvård det första man tänker på eller vill betala för.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply