VM-rallyt byttes ut mot drifting – nu börjar Kalle Rovanperä få nog av att vänta: ”Hoppas vi kan köra i Jyväskylä” | Sport


En tredje- och två femteplatser. Där Kalle Rovanperäs saldo i rally-VM så här långt. Coronaviruset satte också stopp för rallyförarnas säsong – och nu suktar finländaren redan efter att få köra på riktigt igen.

– Det börjar bli ganska tråkigt, medger Rovanperä för STT.

– Det har väl gått helt okej, men man har inte riktigt något att göra. Men så är det ju för alla, tillägger han med ett skratt.

Efter den 15 mars har VM-serien i rally stått stilla. Tävlingarna i Monte Carlo, Sverige och Mexiko hann avgöras innan coronaviruspandemin satte stopp för serien.

För Rovanperäs del är saldot en tredjeplats och två femteplatser. Tredjeplatsen kom i ett halvsnöigt Sverige – säsongens höjdpunkt så här långt för 19-åringen.

– Det har varit en lyckad inledning på säsongen, säger debutanten som nu kör för Toyota.

– Jag har kört smart och resultaten har också varit bra. Jag har inte gjort något dumt alls. Det gäller att ta det lugnt. Det är det viktigaste. Det känns viktigt att karriären har fått en sådan här start, fortsätter han.

Hur går det för VM-rallyt i Finland?

Meningen var ursprungligen att ta det försiktigt i början av säsongen för att sedan kunna trycka ”plattan i mattan” i Jyväskyläs VM-rally. Men på grund av pandemin har alla planer skrivits om.

I brist på att köra riktig rally har Rovanperä i stället hållit uppe formen med en annan form av racing – drifting. Alltså att medvetet sladda med bilen men samtidigt ha full kontroll över den.

– Det har jag sysselsatt mig med och det är ju kul att ha tid för det. Jag har också kunnat träna på fysiken, berättar Rovanperä.

– På grund av coronaläget måste jag nu se över min plan för resten av säsongen. Jag måste fortsätta köra på samma sätt som innan säsongen stoppades – lugnt och sansat, fortsätter han.

Kalle Rovanperä kotitalonsa pihamaisemassa Puuppolassa.
Kalle Rovanperä.
Kalle Rovanperä kotitalonsa pihamaisemassa Puuppolassa.
Bild: Jarkko Riikonen / Yle
Kalle Rovanperä

Den nästa tävlingen på tävlingsprogrammet – som inte inhiberats eller flyttats fram – är VM-rallyt i Kenya som enligt planen ska gå av stapeln i mitten av juli. Efter det skulle rallyt på hemmaplan i Jyväskylä stå näst i tur.

VM-rallyt i Jyväskylä ska enligt de ursprungliga planerna arrangeras 6–9 augusti och omfattas åtminstone inte i nuläget av regeringens publikrestriktioner. Förbudet att arrangera evenemang för mer än 500 personer gäller för tillfället fram till slutet av juli.

– Det ser ganska utmanande ut med tanke på rallyt i Finland. Hoppas vi kan köra där. Det skulle vara säsongens höjdpunkt för mig. Men det är många frågetecken som återstår, säger Rovanperä.

Arrangörerna AKK-Motorsport Oy har tidigare berättat för Yle att beslutet om Jyväskylä-rallyt fattas i juni.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply