WHO-chef om coronapandemin: Alltför många länder går i fel riktning | Utrikes


Världshälsoorganisationen höjer ett varnande finger mot stater och människor. Ifall vi inte följer de grundläggande försiktighetsåtgärderna kommer pandemin bli värre och värre, sade WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett tal på måndagen.

I talet uppmanade han människor till social distansering, att tvätta händerna, använda ansiktsmask, hosta på rätt sätt och stanna hemma ifall de är sjuka.

Enligt honom är alltför många länder på väg i fel riktning.

– Viruset är fortfarande vår största fiende, men det syns inte i hur stater och människor agerar.

Enligt Tedros Adhanom Ghebreyesus kommer vi inte kunna återgå till det “gamla vanliga” inom en överskådlig framtid.

Länder har haft olika reaktionssätt

I sitt tal lyfte generaldirektören fram hur olika länder har agerat när de har konfronterats med coronaviruset. Han räknade upp fyra olika situationer:

  • Länder som var förberedda och snabbt reagerade när de första fallen uppdagades. De har hittills undvikit ett större virusutbrott.
  • Länder som hade ett större virusutbrott men som fick läget under kontroll genom starkt ledarskap och invånare som anpassade sig till de nödvändiga hälsoåtgärderna.
  • Länder som klarade den första toppen i virusutbrottet, men som efter att ha lättat på restriktionerna tampas med nya toppar och ett ökat antal fall.
  • De länder som befinner sig i en intensiv smittofas, det vill säga där fallen fortfarande ökar stort.

13 miljoner smittade

Nästan 13 miljoner människor har nu bekräftats smittade av coronaviruset. Dödssiffran klättrar också närmare 600 000 döda globalt.

Länder i Nord- och Sydamerika är hårt drabbade av coronaviruset. 50 procent av världens bekräftade fall finns på det här området.

USA har drabbats hårdast av krisen med 3,3 miljoner bekräftade fall av covid-19, enligt John Hopkins University. Brasilien närmar sig 2 miljoner bekräftade coronavirusfall och därefter följer Indien med nästan 900 000 fall och Ryssland med över 700 000 fall.

Enligt WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus är det viktigt att vi nu minskar smittospridning och ser till att färre människor dör till följd av coronaviruset.

Också samhället behöver engagera sig och enskilda personer behöver agera på sätt som gynnar och skyddar andra. Därtill behövs det starkt ledarskap av staterna i form av övergripande strategier och tydlig kommunikation, menar han.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply