WHO fick äntligen komma till Wuhan – men inte säkert att experterna får undersöka vad de vill | Utrikes


En expertdelegation från världshälsoorganisationen WHO anlände till den kinesiska staden Wuhan på torsdagen. Experterna ska försöka ta reda på hur det förödande coronaviruset började sprida sig från Wuhan ut i världen.

Kina har in i det sista varit motvilligt att låta utomstående undersöka pandemins ursprung och internationella bedömare befarar att WHO-delegationen knappast får se all data de vill bekanta sig med.

– Man vill att undersökningen ska vara grundlig, oberoende och genomskinlig och inte föremål för politisering, säger den amerikanska forskaren i globala hälsofrågor Yanzhong Huang.

– Men vi måste vara realistiska, säger han till New York Times.

Personer med munskydd omgivna av vakter i vita heltäckande skyddsdräkter stiger på en vit buss.
WHO-delegationen anlände till en avspärrad del av Wuhans flygplats på torsdagen. De sattes på en buss och fördes till ett hotell där de ska vara två veckor i karantän.
Personer med munskydd omgivna av vakter i vita heltäckande skyddsdräkter stiger på en vit buss.
Bild: AFP/Lehtikuva
Kina,Wuhan,coronavirus,Wuhan-coronavirus,WHO

Kina har utsatts för bred internationell kritik för att landet till en början inte erkände virusets existens, inte informerade omvärlden om det och i stället försökte sopa problemet under mattan.

Kina tillbakavisade kritiken genom att hävda att man varit helt öppen och att utomstående kritik bara gör bekämpningsarbetet svårare för Kina.

Samtidigt försökte landet sprida olika alternativa berättelser om virusets ursprung.

Det kinesiska utrikesministeriets talesman gick till och med så långt att han på Twitter spridde en ogrundad konspirationsteori om att det var amerikanska soldater som kom med viruset till Wuhan hösten 2019.

Hoppa över Twitterpostning

Länder som krävde oberoende utredningar fick känna på Kinas vrede i form av diplomatisk kyla eller försvårad handel.

Ett sådant land är Australien.

WHO försökte i flera månader få in sitt expertteam till Kina men stötte hela tiden på olika byråkratiska hinder.

Resan verkade vara klappad och klar redan förra veckan, men medlemmarna förvägrades plötsligt visum. Det fick WHO-chefen Tedros Ghebreyesus att komma med för honom sällsynt direkt kritik av Kina.

– Jag är mycket besviken över de här nyheterna, sa generaldirektören på en presskonferens i Genève.

Först i karantän – därefter vet ingen

Efter att WHO-teamet anlänt till Wuhan på torsdagen fördes gruppen till ett hotell där de ska vara isolerade i karantän i två veckor.

Efter det är det oklart vilka platser de får besöka och vilka kinesiska data de får tillgång till.

En allmän uppfattning bland västliga virologer är att viruset smittat från fladdermöss via ett annat värddjur till människan och att det här hoppet skedde på marknaden för levande djur i Wuhan.

Även om experterna får besöka marknaden är det oklart vilken nytta det kan ha eftersom den här så kallade “våta marknaden” är stängd.

  • Marknadsplats där det säljs färskt kött, färsk fisk, fjäderfä, frukt, grönsaker, olika jordbruksprodukter och andra färskvaror.
  • Alla “våta” marknader av den här typen säljer inte vilda djur men termen används ibland för att beskriva en marknad där det säljs levande djur, och där försäljaren slaktar djur på köparens begäran.
  • Vanligt i Kina, Sydostasien och Afrika.
  • De flesta “våta” marknader handlar inte med vilda eller exotiska djur men de marknader där den här typens handel förekommer har kopplats ihop med zoonotiska smittämnen.
  • En sådan marknad är marknaden Huanan i Wuhan. Den marknaden misstänks ha kunnat ha en nyckelroll då coronaviruset började spridas.
  • Undersökningar pågår där man försöker utreda coronavirusets ursprung utanför marknaderna.
  • Att saluföra vilda djur på “våta” marknader förbjöds i Kina 2003 på grund av sarsepidemin 2002-2004.
  • Förbudet lättades senare, men infördes på nytt 2020 på grund av coronaviruset. Också andra länder har infört samma förbud.
En säkerhetsvakt på marknaden i Wuhan sätter sin hand framför kamerans objektiv.
Marknaden i Wuhan är i två våningar. Endast den övre våningen med optikeraffärer är öppen. Där försöker väktare se till att ingen fotograferar.
En säkerhetsvakt på marknaden i Wuhan sätter sin hand framför kamerans objektiv.
Bild: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY
Kina,Wuhan,coronavirus,Wuhan-coronavirus

En lång tvåvåningsbyggnad med ljusblå skivor som avspärrning. Några människor promenerar förbi i regnet.
Den nedre våningen i Wuhanmarknaden där det handlades med färskvaror och levande djur är stängd sedan ett år.
En lång tvåvåningsbyggnad med ljusblå skivor som avspärrning. Några människor promenerar förbi i regnet.
Bild: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY
Kina,Wuhan,Wuhan-coronavirus,coronavirus

Kinesiska experter tog en mängd prover på marknaden i slutet av 2019 då viruset börjat sprida sig. De här proverna är av central betydelse för undersökningarna.

WHO-teamet väntas också försöka få besöka Wuhans virologiska institut, som har bedrivit omfattande forskning kring coronavirus i fladdermöss.

WHO har begärt öppenhet av Kina, som dock insisterat på att WHO-medarbetarnas arbete ska övervakas av kinesiska experter och tjänstemän.

En man i ljusblå skjorta och en kvinna i vit skjorta tittar på fågkar i bur på en marknad i Jakarta.
WHO-delegationen till Wuhan leds av Peter Ben Embarek (till vänster i blå skjorta) som är expert på livsmedelssäkerhet och sjukdomar som smittar mellan djur och människor. Här inspekterar han en fågelmarknad i Jakarta 2006.
En man i ljusblå skjorta och en kvinna i vit skjorta tittar på fågkar i bur på en marknad i Jakarta.
WHO,zoonoser,Peter Karim Ben Embarek

Källor: Yle, Nationalencyklopedin, Encyclopaedia Britannica, Reuters, Agence France-Presse, Associated Press, New York Times, BBC, Global Times, China Daily, Der Spiegel, South China Morning Post.

Source link

Be the first to comment

Leave a Reply